Geschiedenis 13ZVE  -003-
In september 1971 nam het eskadron voor het eerst deel aan een grote divisie-oefening, 'Rhino-Plus'. Deze oefening werd gehouden op en om het oefenterrein Bergen-Hohne. Bijna tienduizend man namen er aan deel, met vierhonderd rupsvoertuigen en een veelvoud daarvan aan wielvoertuigen. Bij het eskadron kwam daar veel improvisatie aan te pas, omdat op 21 augustus een groot deel van het materieel verloren was gegaan doordat een houten opslagloods totaal uitbrandde.
Tijdens de oefening 'Octo-Alter' een jaar later kon het eskadron laten zien hoe flexibel het was. De ene dag flank-
beveiliging en dan weer het brigade-achtergebied beveiligen stelde de logistiek voor een zware opgave. Vooral het klasse 1 voertuig werd soms dagenlang niet waargenomen, waardoor in veel gevallen de bodem van de 'ritselkist' in zicht kwam. Toen de luitenant logistiek R. Hiltmann meldde 'Hier 9 Lima, ik sta voor een hindernis, verzoek deze te mogen omtrekken', bleek hij voor het 'ijzeren gordijn' te staan.
In de volgende  jaren nam het eskadron ook deel aan de grote oefeningen 'Big-Ferro'' en 'Vrij-Land'. Bij de laatstgenoemde oefening raakte een tiralleurgroep tijdens een nachtelijke verkenningspatrouille aan liet dwalen. Na 20 kilometer, terwijl nog steeds niet was gevonden wat
Geschiedenis 13ZVE  -004-
Up (parent) Next (right)
13 ZVE in vogelvlucht